Wijn in progress

Er was een tijd in mijn leven dat ik de Chileense huiswijn van Deen the height of sophistication vond. Dat was overigens al een grote vooruitgang vergeleken met de periode daarvoor, waarin ik op zaterdagavond in de kroeg, zonder bh, paars/blauwe drankjes wegtikte en lodderig flirtte met veel te oude mannen. Maar daarover op een ander moment meer. Of, nou ja, waarom zou ik.

Stilstand is achteruitgang, maar de tijd staat gelukkig nooit stil. Alles is vergankelijk en omdat dat zowel fantastisch (die zaterdagen zijn long gone) als angstaanjagend is, is de ontdekking van wijn een groot goed. Het helpt je op een stijlvolle manier door je existentiële crisis en je kunt vrij eenvoudig doen alsof je er verstand van hebt. Als je niets van wijn weet, maar toch op verjaardagen wilt doen alsof jouw volle neus helemaal zelf de weg naar dat fruitige boeket heeft gevonden…

…hier wat algemene tips

  • Huiswijn altijd overslaan. Kwalitatief is er op zich niets op aan te merken, maar het zijn niet de soepelste, spannendste of lekkerste wijnen. Bovendien verplettert dat supermarktlogo op het etiket in één klap de illusie dat je weet waar je ‘t over hebt.
  • Veel supermarkten bouwen de kwaliteit letterlijk op: onderaan vind je wanproducten als lievevrouwemelk en Canei, en hoe hoger je komt, hoe beter het spul. De prijs stijgt mee, maar dan hoef je in ieder geval geen liebfraumilch te drinken. Een beetje leuke fles heb je vanaf 5 euro en als je de aanbiedingen in de gaten houdt, kun je nog weleens goedkoper uit zijn.

En deze zijn altijd goed

  • Het wijnhuis van bijzonderebaardendrager en wijnboer Ilja Gort heet La Tulipe. De gelijknamige wijnen koop je gewoon bij Albert Heijn, vanaf 3,99. De bordeaux supérieur is met 11,99 de duurste, maar daarmee kun je ook gerust op een etentje of verjaardag aankomen. Een stevige merlot die goed gaat bij rottende stinkkazen of dode wilde dieren. Ook uit de koker van Ilja Gort zijn de wijnen van Slurp: 4,99 en je kunt je er geen buil aan vallen. De sauvignon is favoriet, maar in een picknickbui wil ik ook nog weleens voor de rosé gaan.
  • Een favoriet van Deen is de Chileense Los Pinguinos, ‘pinguinwijn’ voor intimi. Elke maand wel een keer in de aanbieding, zodat je voor 15 euro een hele doos hebt (buiten de aanbieding is ‘ie 5,50 per fles, maar dan koop ik ‘m dus nooit). De chardonnay is prima, maar de merlot is het lekkerst – meestal is de doos precies op als de aanbieding weer ingaat.
  • Dat Hema al jaren meer dan prima wijnen heeft, zal geen verrassing zijn. Laatst kwam een vriendin op een borrel aan met de Rata Road, een frisse en boterzachte Marlborough sauvignon. Sowieso is dat een veilige gok: ik heb nog nooit een vieze wijn uit Marlborough (in Nieuw-Zeeland) gehad – en ga dat nu heel snel afkloppen.

Zelf doen?
Via Vivino ontdek je welke betaalbare wijnen populair zijn in Nederland – en zie je waar je ze kan kopen. Minder contactgestoorde mensen kunnen het ook gewoon aan de lokale wijnboer vragen.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: