Keihard Boeken ontleedt: The Underground Railroad

Man, wat houden we als blanke boekenclubleden toch van verhalen over onderdrukte minderheden*. Maar echt. Het hele idee van literatuur is immers om onbekende werelden te ontdekken. Het Londen van Zadie Smith, het Nigeria van Chimamanda Ngozi Adichie en nu de Verenigde Staten van Colson Whitehead. Zijn roman The Underground Railroad verscheen vorig jaar en dat was natuurlijk geen toeval, dat wisten wij meteen. Een verhaal over de diepe littekens die het slavernijverleden achterlieten in de Amerikaanse samenleving, uitgebracht in een periode waarin een oranje roeptoeter precies die littekens blootlegde.

Het is halverwege de negentiende eeuw en slavernij tiert welig in het zuiden van de Verenigde Staten. We maken kennis met de zwarte slavin Cora en de vrouwen in haar familie. Haar oma Ajarry werd als klein meisje verkocht en vanuit Afrika verscheept naar Amerika. Cora’s moeder Mabel had nooit in vrijheid geleefd. Op een goede nacht liet ze haar dochter achter op de katoenplantage, een streek die Cora haar moeder nooit kon vergeven.

Een van de mannelijke slaven, Caesar, overtuigt Cora ervan dat zij ook kunnen ontsnappen. Ze wagen het erop, maar ja: als ontsnappen makkelijk was, zou iedereen het doen. Wat volgt is spannend, gruwelijk en noodzakelijk. Maar niet per se heel nieuw, vond Sara. Het deed haar denken aan De hut van oom Tom, Twelve years a slave, The Color Purple… Bekende gruwelen, opnieuw verteld. Nu tegen de achtergrond van een spoorbaan die slaven helpt ontsnappen naar het vrije noorden, dat dan weer wel.

We snappen de hype – een aanbeveling van Oprah is nog altijd meer waard dan ‘Boek van de maand’ worden bij DWDD. Het boek is absoluut goed geschreven. Vlot en feitelijk, zonder al te veel emotie waardoor de gruwelen soms extra hard aankomen. Je hebt het zo uit en het komt ook echt binnen, maar toch is het niet het epische verhaal dat we verwachtten. De schrijfstijl nodigt wel uit om iets anders te lezen van Whitehead. Kennelijk gaan al zijn boeken over zeer uiteenlopende thema’s en hij schrijft als een trein (padum tssj).

Wil je op een vrij plastische en toch toegankelijke manier meer te weten komen over het antebellum en slavernijverleden van de VS, en dan allemaal op zeer gecondenseerde manier? Dan is dit, volgens Rachelle, een betere optie dan voorgaand genoemde boeken.

Hier kan je het boek kopen als je er intelligent en politiek begaan uit wil zien in de trein (niet dat het iemand boeit wat je leest maar hè, toch leuk). Overigens is de railroad *spoiler alert* dus niet echt hè, in het echt, maar dat mag de pret (?) niet drukken.

*en van kaastengels, of kaasstengels

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: