Glaasje, kaasje: niets meer aan doen

Wat is het beste recept om van een vrijgezellenfeestkater af te komen? Men neme: een handjevol gezellige mensen, een zonnige zondagmiddag, een Purmerendse achtertuin en een Matthijs. Laatstgenoemde is het brein – zeg maar gerust genie – achter Glaasje & Kaasje, een foodbox die (je verwacht het niet) wijn en kaas verkoopt. Bier ook, trouwens. En worst. Mmmm, worst. Maar ik dwaal af.

In zo’n twee uur gingen we helemaal los op een enorm aantal wijnen (misschien waren het er 10, misschien 12 – misschien doet het ook helemaal niet terzake) en een handjevol welriekende kazen. Zowel de Vriend als de Schoonmoeder houden niet van kaas. Pro-tip: nodig voor dit soort dingen altijd kaashaters uit, want dan heb je zelf meer kaas. En dan heb ik het niet over brie van de Euroshopper of blokjes jong belegen met een likje mosterd. Matthijs is zelf enorm liefhebber van stinkkazen en brengt alleen het allerbeste mee, zoals gruyère, comté, en een époisses waarvan de tranen in m’n ogen sprongen.

Je hoeft (nog) niets te weten over wijn of kaas: Matthijs vertelt uit zichzelf de broodnodige informatie over druivensoorten en wijnstreken en beantwoordt alle vragen die je maar kunt verzinnen. Vanaf wijn nummer 6 werd het wel wat meliger allemaal. Heb je altijd met zo’n proeverij: veel wijn en dat snel achter elkaar opdrinken maakt het steeds lastiger om de aandacht langer vast te houden. Om mij stil te krijgen helpt het altijd wel als je een verse, meurende kaas op tafel zet, maar die vlieger gaat niet voor iedereen op.

Een proeverij bij je thuis kost 9,50 per persoon en je bent dus een uur of twee onder de pannen. Je krijgt overigens geen volle glazen, dat zou wel erg idioot zijn. Het is een proeverij, geen bacchanaal. Maar als je een wijn nou echt heel heel lekker vindt, krijg je van Matthijs gewoon nog een beetje. Na afloop kies je zelf of er iets bij zat wat je wilt nabestellen en je hoeft – oh, happy day – niet meteen een doos te bestellen. Alle wijnen gaan gewoon per fles en vanaf 50 euro komt hij je bestelling gratis brengen.

In een zonnige tuin is het natuurlijk fijn proeven, maar in Nederland helpt het weer niet altijd mee. Bovendien heeft Matthijs voor elk seizoen bijpassende wijnen, bieren, kaas en worst – mmmm – dus een proeverij kan ook prima in hartje winter.

Mochten we nou toch niet de tropische nazomer krijgen waar we allemaal op hopen, dan is het geruststellend om te weten dat Glaasje & Kaasje ook kant-en-klare kaasfonduepakketten bij je bezorgt. Net zo makkelijk als die voorverpakte ‘authentiek Zwitserse’ zakken met zout en e-nummers, maar dan met echte kaas. En inmiddels zit de R weer in de maand én liggen de pepernoten weer in de schappen, dus wat let je. All I want for Christmas, is fondue.

Reacties zijn gesloten.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: