Grüner Veltliner: een liefdesbrief

rachelleAls je me vijf jaar geleden had verteld, dat ik 1) wijn zou drinken 2) het lekker zou vinden en 3) een lievelingswijn had, dan zou ik je nogal hard hebben uitgelachen. O, en ook als je me zou meedelen dat ik 4) op zaterdagavonden Grand Designs zou kijken en dat echt de beste zaterdagavond ever vond, maar dat is weer een verhaal voor een andere keer.

Mijn affaire mijn Grüner Veltliner begon ongeveer een jaar geleden. Zoals met zoveel liefdes weet je niet meer het precieze moment, die eerste blik, die je naar binnenhaalde. Ik weet alleen nog dat vanaf de eerste slok, ik verkocht was. Grüner Veltliner is alles wat je wil op een nazomeravond, op een regenachtige zaterdagmiddag, of gewoon elke willekeurig dinsdag. Het is licht en vol tegelijkertijd. Niet te zwaar, en het gaat nooit vervelen.

Even een korte historie (niet dat ik bepaald een wijn-connaisseur ben, maar hè). Je raadt het niet, maar Grüner is Oostenrijks. Veel van mijn favoriete dingen zijn Oostenrijks. Schnitzel, Sissi, skiën. (Toevallig ook allemaal lekker allitererend. Ik zou me er niet over verbazen als Oostenrijkers alliteratie hebben uitgevonden, want alliteratie <3) Meer dan dat weet ik er eigenlijk niet van, behalve dat het volgens mij hoog in de bergen wordt gemaakt. En Grüners zijn zo lekker herkenbaar. Ze hebben allemaal een lange ranke hals en een rood/witte dop.

Grüner is over het algemeen niet de goedkoopste wijn. Helemaal niet als je het op de kaart van een restaurant ziet staan. Maar verdorie, we zijn geen 16 meer, dus je mag best meer dan 2 euro uitgeven aan je wijn.

Persoonlijke favorieten zijn:

Ben je geen fijn van wijnen met een hele uitgesproken smaak en wil je de blits maken met een semi-fancy wijn op je huisfeestje/diner/de kat? Dan is Grüner Veltliner perfect voor jou. En voor mij. Dus in godsnaam, drink het niet als je het niet kan waarderen en ik er maar stilzwijgend naast moet zitten en het aan moet kijken omdat een glas wijn uit iemands handen rukken onbeleefd is.

(Deze post wordt niet gesponsord door welke Grüner Veltliner dan ook. Helaas. Maar het is wel een zeer goede referentie als cadeautip voor Rachelle, voor kerst (51 dagen) en haar verjaardag (165 dagen) of gewoon omdat je het zo waardeert dat Rachelle bestaat)

Reacties zijn gesloten.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: