It’s the most wonderful time of the year (maar echt)

Er is niets, maar dan ook werkelijk niets, dat beter is dan kerst (nee, zelfs niet de allerheiligste feestdag van het jaar, ook wel bekend als Rachelles verjaardag). Dat heeft een aantal redenen, waaronder (maar niet beperkt tot) de vele lichtjes, kersttruien en wanstaltige kerstmuziek. Er gaat niets boven kerst, en al helemaal niets boven de weken die leiden tot kerst.

Nu vraag je vast af: maar waarom, Rachelle? Waarom is de meest kapitalistische feestdag allertijden (tenslotte is het niet eens echt Jezus’ verjaardag, die valt schijnbaar in april. Ik wil niet veel zeggen, maar ik ken nog iemand anders die jarig is in april. Toeval? I think the fuck not) zo’n heerlijk feest dat uiteenvalt van de clichés en verplichtingen en waarbij Heel Holland Gourmet tot ze erbij neervallen? Nou, dat zal ik eens piekfijn uitleggen.

Kerst belichaamt alles wat ik zou moeten haten. Gezelligheid. Mensen die bij elkaar komen. Ongewilde cadeautjes. Afschuwelijke liedjes die gaan over liefde, verloren liefde, gevonden liefde, naastenliefde, liefde-waarvan-je-dacht-dat-het-over-was-maar-suprise-toch ineens-niet-want-dat-kan-met-kerst. En juist dát is wat ik er zo fantastisch aan vind. Kerst staat symbool voor die laatste overgebleven pure gevoelens van saamhorigheid. Niks, maar dan ook niks, laat mijn koude dode hart harder kloppen dan wanneer ik de eerste tonen van All I Want for Christmas is You hoor of wanneer ik Hugh Grant hoor zeggen dat love actually is all around. Heeft me dat een aantal zeer verkeerde beslissingen laten maken in het leven, dat idee dat kerst de tijd is om voor al je gevoelens en diepste verlangens uit te komen? Nou. Ja, Maar dat staat hier los van.

The Holiday geeft je een warme gloed. Niet alleen wanneer Jude Law zijn hoornen bril opzet (dat geeft me meer een tinteling dan een gloed). Een kerstmarkt vervult je van een kinderlijk plezier uit lang vervlogen tijden. En kersttruien met lichtjes en belletjes en toeters geven je meer voldoening dan welke man dan ook.

Wat blijkt, zelfs de meest cynische trut heeft haar zwakke punten. En die van mij is Mariah Carey gillend over kerstmis. En wie zegt dat ze kerst niet leuk vinden, doen het gewoon fout. Ik neem je dan ook graag mee op het pad der verlichting. Kerstverlichting, dus hè.

(p.s. En hier kan je alvast beginnen. Met mijn – al zeg ik het zelf – excellente kerstmuzieklijst)

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: