Eet de berenpoep!

Met Netflix kun je alle kanten op. Nou ja, tot nu toe vooral naar de klote op je eigen bank. Maar daar kon je dan bij zitten, liggen of er apathisch/comateus bijhangen. Maar de techniek staat niet stil. Waar je eerst alleen eens per 2 uur moest bevestigen dat je nog steeds aan het kijken was (judgmental much, Netflix) kun je nu bij sommige series zelf bepalen hoe je couch potato-avontuur verder moet gaan.

Black Mirror Bendersnatch (of Cumberbatch, zoals De Vriend ‘m noemt) betekende een nieuw hoofdstuk in bankhangen-terwijl-je-iets-zinnigs-zou-kunnen-doen. Je bepaalt zelf hoe het verhaal verder gaat, wat tal van verschillende scenario’s (en eindes) tot gevolg heeft. En sinds kort is daar een knotsgek avontuur aan toegevoegd, van de Britse Freek Vonk: Bear Grylls. In You vs Wild heb jij de touwtjes in handen. En het is maar de vraag of die touwtjes het houden als Bear over een ravijn moet klauteren.

Iedereen die avonturier Bear vooral kent van de vintage meme Better drink my own piss kan hier z’n hart ophalen: in dit interactieve avontuur bepaal jij hoe Bear de natuur te lijf gaat. ‘Ik heb ruimte in mijn tas voor een katapult, óf een enterhaak. Zeg jij het maar!’ En zo beleef je samen met hem wilde avonturen. Het spreekt voor zich dat, veilig thuis op de bank en alleen gewapend met een glas grüner in de hand, we altijd kiezen voor de beste optie. En met beste optie, bedoelen we de optie waarbij de kans het grootste is dat Bear in een ravijn stort, wordt opgegeten door een poema of aan de schijterij gaat dankzij twijfelachtige paddenstoelen.

Soms hebben de beste slechtste opties onbedoelde uitkomsten. Zo wilden we graag zien dat Bear zichzelf insmeerde met modder om te ontsnappen aan een jaguar, maar hadden we níet voorzien dat hij vervolgens ook zijn kruis aan een modderbad zou onderwerpen. Hebben wij natuurlijk verder geen last van, maar zie met die opgedroogde modder maar eens verder te tijgeren. Al lijkt Bear daar ook geen problemen mee te hebben.

Toch blijken er ook verkeerde keuzes te zijn: als we Bear een rauw ei uit een vogelnest laten eten – wat hij overigens met schaal en al oppeuzelt: hallo, je kunt het toch ook gewoon open tikken??? – wordt hij zo beroerd dat hij zijn hulptroepen erbij moet halen en je dat stuk van het avontuur opnieuw moet beleven. Zo leer je gaandeweg ook van alles over overleven in de natuur. Wat wij, als natuurliefhebbers en echte buitenmensen, dagelijks in de praktijk kunnen brengen.

Absoluut hoogtepunt is als Bear in de Zwitserse Alpen op zoek gaat naar de reddingshond Dana, een reusachtige Sint-Bernard. Bear speurt in de sneeuw niet alleen naar de hond, maar ook naar eten. Dan stuit hij op een enorme berendrol – wij wisten niet dat er beren in de Alpen waren behalve Bear zelf, maar there you go. Hij checkt nog even of het inderdaad een berendrol is door eraan te ruiken. En dan komt het: in de berendrol ontdekt Bear onverteerde stukjes hazelnoot. Jackpot! Wist je dat je die gewoon kunt afspoelen en opeten? Nee, natuurlijk wist je dat niet. Het zou namelijk niet in je opkomen om zoiets ranzigs te doen. Maar Bear is niet voor één gat te vangen. Hij verspilt graag zijn spaarzame water aan 3 minuscule en met berenpoep bedekte stukjes noot.

Nadat Bear zichzelf deze energieboost heeft gegeven, is het tijd om op zoek te gaan naar een schuilplaats. We horen je denken: is er in de Alpen niet altijd een Zwitsers chalet met dampende chocolademelk//glühwein zo’n 3 kerstbomen verderop? Zeg, je denkt toch niet dat Bear het zichzelf makkelijk zou maken? Nee hoor. We hebben de keuze tussen beschut onder een boom gaan liggen óf een sneeuwgrot te graven. De keuze laat zich raden. Dus hup, daar ging Bear aan het werk met zijn sneeuwschep (die hij altijd mee heeft. Altijd. Je weet nooit wanneer je een sneeuwschep nodig hebt. Can relate, Bear, wij hebben er ook altijd een just in cases in onze rugzak). Binnen no time had de beste man een sneeuwgrot uitgegraven. Volgens Bear nog hartstikke gezellig ook én zakt het nooit onder het vriespunt! Win-win op alle vlakken.

In een volgend avontuur is Bear in de woestijn en zoekt hij in een verlaten mijn naar schorpioenen, of moet hij medicijnen naar een stamhoofd brengen in de jungle. Hij legt zijn leven in de handen van de kijker, wetende dat die altijd voor de heftigste optie zal gaan. En dat stelt nooit teleur. Zeg jij het maar: zullen we a) deze onschuldige plant eten of b) berenpoep. Altijd weer die berenpoep. Better drink your own piss.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: